Vyberme správné uhlí pro Váš zahradní gril
Na trhu je spousta druhů uhlí a dnešní článek Vám přiblíží, jaké je vhodné na grilování. Výběr správného uhlí rozhodně nesmíme podcenit. Výběr uhlí totiž ovlivní kvalitu, chuť ale i zdravotní závadnost grilovaného pokrmu.
Klasické černé uhlí
Černé uhlí se těží pod zemskou kůrou. Jeho výhodou je veliká topná výhřevnost a dlouhá výdrž. Černé uhlí je nejčastěji prodáváno ve velikých kusých. Právě proto je tohle uhlí do kotle. V kotli nám vydrží hořet až několik hodin, produkuje nám vysokou teplotu a není náročné na častou výměnu a doplňování.
Hnědé uhlí
Hnědé uhlí se vyrábí ze dřeva. K jeho výrobě dochází v uzavřených boxech, ze kterých je odčerpán vzduch a je zde vytvořena vysoká teplota. Díky tomu dochází k procesu, výroby hnědého uhlí. Hnědé uhlí nemá tak vysokou výhřevnost, jako uhlí černé. Hnědé uhlí se využívá například na výrobu střelného prachu, nebo jako zdroj intenzivního tepla.
Uhlí vhodné do zahradního grilu
Po srovnání obou typů uhlí je pro náš gril vhodnější uhlí hnědé. U grilu nepotřebujeme dlouhou výdrž uhlíků a ani vysoký žár. Bez obav tedy můžeme hnědé uhlí využít. Na trhu je také speciální prodej uhlí pro zahradní grily, se kterým si můžeme být plně jistí, že jsme zvolili správně.
Možná jste se na začátku zalekli, že nějaký druh uhlí může být zdravotně závadný. Bát se nemusíte. Ať už použijete jakýkoliv druh uhlí, grilovaná surovina bude poživatelná. Studie ale ukázali, že hnědé uhlí vyrobené ze dřeva je pro kvalitu grilované suroviny vhodnější.
Autor obrázku: Andrew Malone. Obrázek nebyl změněn a náleží licenci Creative commons Attribution 2.0 Generic.